Geweldige reis naar Polen!

05
April 2018
Polen STC vmbo college

De afgelopen week is een groep 3e-jaars leerlingen op reis geweest naar Krakau in Polen. Waar het in Nederland fris was met het vertrek, was het in Polen steenkoud (gevoelstemperatuur van -18 eind maart!). Toch mocht dit de pret niet drukken en gingen we gewoon de straat op in een fikse sneeuwbui voor een eerste kennismaking met de stad Krakau.
Maandag hebben we het logistieke bedrijf Raben Logistics bezocht en een rondleiding gekregen. Raben logistics is een van de grootste logistieke bedrijven van Europa. Dit bezoek sloot naadloos aan op onze opleiding in de richting van Weg-, transport en logistiek.
Vanuit Raben zijn we doorgereden naar Auschwitz Birkenau en Auschwitz kamp 1 (2 verschillende kampen). Dit maakte veel indruk. Vooral Auschwitz-Birkenau dat opgezet was om zoveel mogelijk joden te vernietigen.
Dinsdag zijn we begonnen met het bezoek en rondleiding aan het koninklijk Wawel paleis, de Maria kerk en de joodse wijk (bekend van Schindlers’ List) waar we een synagoge hebben bezocht. Een Nederlands sprekende Poolse gids vertelde alle ins en outs. De dag hebben we afgesloten met een bezoek aan de zoutmijnen.
Woensdag stond het wintersportdorp Zakopane op de agenda. Onderweg stopten we bij een handbewerkingsmuseum en een geitenkaasboer. Veel leerlingen vonden de bergen en het flinke pak sneeuw erg bijzonder. Koppel dit aan een leuke fotowedstrijd waar hun creativiteit in werd gevraagd en je hebt een zonnige topdag!
Donderdag was het tijd om in de volle zon de stad te verkennen en om souvenirs te scoren voor het thuisfront, te shoppen of gewoon even te genieten op het terras in de zon op de grote markt.
We hebben genoten van de leerlingen, van de Poolse gastvrijheid en alle cultuur die we hebben kunnen opsnuiven. Rondvraag bij de leerlingen leveren alleen maar lyrische reacties op. Als STC vmbo college zijn we trots dat we leerlingen deze prachtige leermomenten kunnen meegeven in hun studie.

Meer nieuws